25 juli 2024

Altijd positief

Bij Ervaar Werk, een dagbesteding omgeven door allerlei hippe bedrijven in Groningen, is de jonge Fries Dirk-Jan dol gelukkig. Het enige jammere is dat hij de enige Fries is hier. “Friezen zijn leuker” vertelt hij de (Groningse) interviewer. Oké, de toon is gezet 🙂

“Hoe kan het dat jij zo positief bent?” Dirk-Jan vertelt dat hij op jonge leeftijd al last had van extreme scoliose (scheefgroei in de rug).  Zijn organen raakten in de knel en dus moest hij geopereerd worden aan zijn rug. Hij volgde op dat moment VMBO kader onderwijs bij School Lyndensteyn in Beetsterzwaag. Door complicaties van de operatie heeft hij nu een dwarslaesie. Is dat niet verschrikkelijk voor een tiener om mee te maken? “Nee hoor, ik zat daarvoor ook al in een rolstoel en ik heb geen pijn!”

Dirk-Jan kon door de operaties die hij moest ondergaan zijn VMBO diploma niet halen. Teveel lessen gemist. Wel behaalde bij op basis niveau 3 certificaten, namelijk Engels, Nederlands en Duits. En een certificaat Excell niveau TL – die behaalde hij nog even ná zijn examens. In de tussentijd raakte zijn vader in gesprek met Pier Galama van BaanPlus. Hij was op zoek naar mogelijkheden voor zijn zoon, die na zijn school tussen wal en schip dreigde te raken.

Tot op dat moment bleek dit een onmogelijke taak. BaanPlus ging meedenken en zag wél mogelijkheden. In samenwerking met Alliade werd een zorgovereenkomst afgesloten en zo kon Dirk-Jan via een PGB budget een traject aangaan met BaanPlus. Henk Jelsma werd de toegewezen jobcoach vanwege zijn grote netwerk in de omgeving van Drachten.

Die zomer hebben ze samen veel bedrijven benaderd en is Dirk-Jan begonnen met 1 dag in de week te werken bij Pak&Zo. Het receptiewerk wat hij daar kon doen bleek veel te saai voor hem. Hij wilde meer uitdaging. Henk, Dirk-Jan en zijn ouders kwamen regelmatig bij elkaar om te brainstormen en zo werd op een dag Ervaar Werk gevonden op internet. Na een kennismaking en 2 dagen proefdraaien kon Dirk-Jan beginnen. Doordat er werk én zorg wordt aangeboden, zijn er voor Dirk-Jan geen beperkingen. Nou ja, behalve dan dat er geen andere Friezen werken, dat is wel een beperking, zegt hij met een brede glimlach. Humor is belangrijk. Hij is altijd al een positief mens geweest. Hij werkt inmiddels 24 uur in de week en werkt o.a. aan het beheer van websites en webshops. Hij is trots op wat hij heeft bereikt en zijn voormalige school reageerde aangenaam verrast toen ze hoorden van zijn succes.

Er was nog wel een kleine uitdaging, namelijk, hoe kom je van Ureterp naar Groningen en weer terug? Taxi vervoer is heel duur en met zijn rolstoel kan hij niet met het OV reizen. Zijn ouders zetten een oproep in hun kerkblad: Vrijwilligers gezocht. Binnen een week had een team van 12 personen zich gemeld. Via datumplanner worden de weekroosters gemaakt. De vrijwilligers rijden in de aangepaste rolstoelbus van de familie. Opgelost. Gewoon samen als gemeenschap de schouders eronder. Samen met zijn lieve hulphond Buddy is Dirk-Jan hier voorlopig helemaal op zijn plek. Ook al is het in Groningen 😉